Pastorale begeleiding

De pastorale dienst wil vanuit een christelijke inspiratie existentiŽle en spirituele zorg aanbieden. De pastores behoren zelf tot de katholieke traditie maar staan open voor alle mensen die op zoek zijn naar verdieping en zingeving, ongeacht hun geloofsovertuiging. Als je zelf tot een andere traditie behoort en je zou graag met een spiritueel zorgverlener uit je eigen levensbeschouwing of geloof praten, kunnen de pastores op jouw verzoek een vertegenwoordiging van je eredienst contacteren. Je kan een gesprek met een pastor aanvragen via de verpleging. Je kan de pastores ook rechtstreeks contacteren via tel. 011 69 91 45. Als je belt vanuit het ziekenhuis, draai je enkel de laatste vier cijfers. Je kan ook een e-mail sturen naar pastorale.dienst@stzh.be.


sublinken_arrow.gif Kapel en vieringen sublinken_arrow.gif Beschikbaarheid

sublinken_arrow.gif Sacramenten en rituelen

sublinken_arrow.gif Afscheid in het mortuarium
sublinken_arrow.gif Communie sublinken_arrow.gif Andere levensbeschouwing


glasraam-kapel.jpg  

Kapel en vieringen

Je bent steeds welkom in de kapel van het ziekenhuis. Je kan er even tot rust komen, bidden of een elektrisch devotielichtje branden. Omwille van veiligheidsredenen mogen er gťťn echte kaarsen gebrand worden. De noveenkaarsen van het ziekenhuis zijn nog wel in de kapel te koop. Je kan de pastores vragen om je te begeleiden naar de kapel. De kapel bevindt zich op de 1ste verdieping van blok D (vanuit de centrale inkomhal volgt u de turquoise D).

Elke dinsdag wordt in de kapel een middaggebed gehouden van 15.00 tot 15.15 uur. Op zondag en op kerkelijke feestdagen is er een eucharistieviering of een gebedsdienst om 10.00 uur. Als je hieraan wil deelnemen, kan je dit vragen aan de verpleging. Een vrijwilliger begeleidt je graag naar de kapel, eventueel met rolstoel. Je kan de vieringen ook op je tv-toestel volgen via kanaal 90.

kapelnieuw1.jpg

terug

Sacramenten en rituelen

Ook voor gebed, sacramenten of rituelen zijn pastores beschikbaar. Er zijn tal van momenten waarop je nood kan hebben aan een pastor:

  • als je wil danken voor je pasgeboren kindje en het wil laten zegenen
  • als je kindje ziek is en je denkt aan een doop
  • als je de ziekenzalving of ziekenzegen wil ontvangen op je kamer
  • als je de communie wil ontvangen
  • als je een gesprek wil hebben dat de weg kan openen naar vergeving of verzoening
  • als je afscheid wil nemen van een geliefd persoon

 
terug 

Communie

Je kan ook de communie op je kamer ontvangen. Indien je dat wil, zeg het dan 's morgens aan de verpleegkundige.
De communie wordt gegeven op dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag en zondag en op de kerkelijke feestdagen.

terug

Beschikbaarheid

Je kan de ziekenhuispastores vragen om overdag bij je langs te komen. Er is een pastor aanwezig tussen 8.30 en 16.30 uur.

Indien je een beroep wil doen op een priester of diaken uit je parochie of kennissenkring, kunnen wij je daarbij helpen. 

Het is goed om tijdig je pastorale vragen voor te leggen. Wij ijveren ervoor om je de best mogelijke spirituele zorg aan te bieden. Helaas is dit niet meer mogelijk na 20.00 uur.

terug

Afscheid in het mortuarium

Het mortuarium van het Sint-Trudo Ziekenhuis (tevens het stadsmortuarium van Sint-Truiden) bevindt zich op verdieping -1 van blok G (gele kleur). Als je hier een geliefd persoon wil groeten, kan je tijdens de werkdag een beroep doen op een pastor voor ondersteuning, voor een gebed of voor een afscheidsritueel. Familie, vrienden en/of kennissen kunnen - bij voorkeur in groep - een laatste groet brengen aan een overledene opgebaard in de begroetingsruimte van het mortuarium. Er zijn dagelijks twee begroetingsmomenten mogelijk, telkens van een halfuur. Wil je hiervoor wel vooraf een afspraak maken via het onthaal (011 69 91 01). Indien gewenst, is er een rouwmap beschikbaar met teksten voor afscheidsvieringen.

terug