Visie op duurzame kwaliteit

JCI gaf ons de nodige kwaliteitsboost, maar we zijn klaar voor de volgende stap: FlaQuM doet haar intrede. Een nieuwe kwaliteitsvisie en –systeem zullen het daglicht zien met de nodige participatie en betrokkenheid van verpleging en artsen. We kunnen hier dankzij onze deelname aan de leerstoel met LIGB (KULeuven) voorsprong nemen.

werkgeluksbrenger gewichtheffen

Onze visie rond kwaliteitsbeleid

Sint-Trudo Ziekenhuis heeft een duidelijke visie rond kwaliteitsbeleid. De kapstok die het ziekenhuis daarbij gebruikt is STERK in zorg. STERK staat hier voor Samen – Transparant – Effectief – Respect – KwaliTIJD. In elk van deze aspecten belichten we de drie evenwaardige partners in zorg:  de patiënten zelf en hun naasten, de medewerkers en artsen en ook de externe partners die mee zorg dragen. We definiëren de rol die we voor ieder van hen weggelegd zien om samen als één team, voor één doel te gaan: de beste zorg dichtbij huis.

  • Samen: Elke partner heeft zijn rol in de zorg, alleen door als één team te fungeren kunnen we beste zorgen garanderen
  • Transparant: We communiceren intern en extern over de kwaliteit van zorg in ons ziekenhuis en nemen deel aan publieke rapporteringen.
  • Effectief: Effectief staat voor het feit dat we veilige zorg willen bieden met een duidelijk doel voor ogen. Daarom vernieuwen en verbeteren we onze processen continu, rekening houdend met de laatste beschikbare wetenschappelijke richtlijnen. Elk project wordt beoordeeld op zijn bijdrage aan kwaliteit van zorg.
  • Respect: We werken binnen een open en stimulerende cultuur waarin feedback tussen zorgverstrekkers, patiënt en partners mogelijk is. Dit is een essentiële voorwaarde in het verbeteren van de patiëntveiligheid. De organisatie houdt rekening met wat patiënten, hun naasten en medewerkers aankunnen.
  • KwaliTIJD: We creëren ruimte en tijd om actie te ondernemen om de kwaliteit van zorg voortdurend te verbeteren op basis van interne en externe metingen.

Visie rond vrijheidsbeperkende maatregelen (VBM)

Een vrijheidsbeperkende maatregel is een ingrijpende maatregel voor zowel patiënt, zorgverlener als derden.

Om deze reden streven we in ons ziekenhuis naar een fixatie-arm beleid waarbij het toepassen van een vrijheidsbeperkende maatregel wordt gezien als een uitzonderingsmaatregel.

Enkel als is gebleken dat er geen alternatieven zijn om de veiligheid van de patiënt, de behandeling en de veiligheid van anderen te garanderen, worden vrijheidsbeperkende maatregelen overwogen.  

Principes van vrijheidsbeperkende maatregelen:

  • Elke patiënt dient menswaardig benaderd te worden met respect voor ieders waardigheid, autonomie, integraal welzijn en mate van zelfredzaamheid.
  • Het toepassen van vrijheidsbeperkende maatregelen zal enkel gebeuren na:
    • overleg met minimum 1 collega verpleegkundige en/of de behandelend arts.
    • overleg en toestemming van de patiënt en/of wettelijke vertegenwoordiger en/of familie.
  • De vrijheidsbeperking wordt altijd zo kort mogelijk gehouden, en wordt dagelijks opnieuw geëvalueerd.

Visie rond pijnbeleid

Pijn is een zeer persoonlijke ervaring. Met de juiste medicatie is de pijn meestal goed te onderdrukken. Daarom... als je pijn hebt, geef het dan zeker aan bij je verpleegkundige.

Lees meer over ons pijnbeleid in onderstaande brochure:

Visie rond palliatieve zorg

Patiënten die ongeneeslijk ziek zijn, evenals hun familieleden, kunnen een beroep doen op het Palliatief Support Team (PST). Dit team bestaat uit een arts, twee psychologen, twee verpleegkundigen, een pastor en een sociaal verpleegkundige, allen gespecialiseerd in de palliatieve zorg.

Wanneer behandelingen gericht op genezing niet meer mogelijk zijn, zoekt het Palliatief Support Team naar de meest optimale zorg, comfortzorg. Wat deze comfortzorg inhoudt voor de individuele patiënt wordt met hemzelf en zijn familie bekeken en besproken, alsook met de arts, verpleegkundige, psycholoog en sociaal werker die de patiënt verzorgen. Hierbij streeft het team naar een zo goed mogelijke lichamelijke verzorging en optimale pijn- en symptoomcontrole, met veel aandacht voor de emotionele en geestelijke beleving.

Het Palliatief Support Team ondersteunt de patiënt en zijn familie ook in hun proces van verlieservaringen: verlies van gezondheid, werkstatus, partnerrol en/of rol in het gezin, veranderingen in het uiterlijk, financiële gevolgen, verkleinen van de vriendenkring.

Het team kan ook ondersteuning bieden bij belangrijke ethische beslissingen in het zorgtraject. Ethische vragen rond het naderende levenseinde, zoals het stoppen van behandelingen, palliatieve sedatie en euthanasie zijn bespreekbaar. Hetzelfde geldt voor geschreven wilsverklaringen.

De adviezen van het PST worden steeds aan de behandelende arts meegedeeld, omdat hij/zij de eindverantwoordelijkheid voor de zorg blijft behouden. De palliatieve patiënten worden op de afdeling verzorgd door het behandelend team van arts(en) en verpleegkundigen. Via interdisciplinaire samenwerking is er veel aandacht voor de communicatie en de informatieoverdracht tussen de verschillende zorgverleners, de patiënt en zijn familie. Tijdens de begeleiding besteden we extra aandacht aan de betrokken kinderen en tieners.

Het Palliatief Support Team werkt ook nauw samen met de palliatieve zorgeenheden en de palliatieve thuiszorgequipes om toe te laten dat ernstig zieke patiënten op het einde van hun leven kunnen verblijven op de meest gewenste en aangepaste plaats. Voor een naadloze overgang van de zorg bij een ontslag van een palliatieve patiënt, werkt het PST actief samen met de thuiszorg:

  • de huisarts
  • de thuisverpleegkundigen en andere paramedici
  • de thuiszorgdiensten
  • Pallion (de Palliatieve Limburgse Ondersteuningsequipe)
  • Panal (Palliatief Netwerk Arrondissement Leuven)

Je kan het Palliatief Support Team contacteren op tel. 011 69 96 95 van maandag tot vrijdag van 8.30 tot 16.00 uur. Vraag naar de folder voor meer informatie over de werking van het PST.

Het Palliatief Support Team bestaat uit:

  • dr. Jolanda Verheezen, oncoloog en palliatief arts
  • Kurt Vandendooren, coördinerend verpleegkundige
  • Wendy Thewis, palliatief verpleegkundige
  • Hilde Severijns en Stephanie Macoy, klinisch psychologen
  • Madeleine Burghoorn, pastor
  • Marijke Vanderspikken, sociaal verpleegkundige.

Visie omtrent het levenseinde

Sint-Trudo Ziekenhuis streeft naar een optimale zorg- en dienstverlening voor alle patiënten gesteund op een totale mensbenadering en gedragen door een christelijke geloofsvisie. Dit veronderstelt een zorgzame en zinvolle begeleiding tijdens het levenseinde.

Het Palliatief Support Team van het ziekenhuis speelt hierin een cruciale rol. Ethische vragen rond het naderende levenseinde, zoals het stoppen van behandelingen, palliatieve sedatie en euthanasie zijn bespreekbaar. Het palliatief support team gebruikt stappenplannen bij het omgaan met dergelijke vragen, om zo misverstanden te vermijden (zowel tussen patiënt en hulpverleners, als tussen hulpverleners onderling). Er wordt een groot belang gehecht aan communicatie en uitwisseling van informatie tussen de hulpverleners, de patiënt en zijn familie.

Euthanasie is mogelijk in Sint-Trudo Ziekenhuis indien voldaan wordt aan alle wettelijke bepalingen en indien de arts bereid is de euthanasie uit te voeren volgens het vooropgestelde stappenplan.

Het is belangrijk dat je als patiënt op voorhand nadenkt over het levenseinde. Dit wordt vroegtijdige zorgplanning genoemd. Vroegtijdige zorgplanning betekent dat je met je familieleden en betrokken hulpverleners praat over je wensen en je kijk op de zorg rond het levenseinde. Indien je dit wil, kan je dit ook vastleggen in een wilsbeschikking. Zo zijn zorgverleners/familieleden op momenten dat je het zelf niet meer kan aangeven (bv. als je buiten bewustzijn bent of onherroepelijk verward) of als je niet langer wilsbekwaam bent, op de hoogte van wat je wil en niet wil. Je kan ook een wettelijk vertegenwoordiger of vertrouwenspersoon aanduiden die in dergelijke momenten in jouw naam kan en mag beslissen.

Als je vragen hebt over het levenseinde, vroegtijdige zorgplanning en de verschillende wilsbeschikkingen, kan je terecht bij het Palliatief Support Team. Ook op de website van LEIF (LevensEinde Informatie Forum) en RWS (vzw Recht op Waardig Sterven) vind je hierover meer informatie.