PatiŽntveiligheid

In het Sint-Trudo Ziekenhuis willen we naast kwaliteitsvolle zorg zeker ook veilige zorg leveren aan onze patiŽnten. We nemen hierbij de Ďinternational patient safety goalsí (internationale doelstellingen rond patiŽntveiligheid) als uitgangspunt:

1. Zorg voor een correcte dubbele identificatie van patiŽnten

2. Bevorder een accurate communicatie tussen zorgverleners

3. Bevorder de veiligheid bij risico-medicatie

4. Voer de juiste ingreep uit, aan de juiste zijde, bij de juiste patiŽnt

5. Beperk het risico van ziekenhuisinfecties door correcte handhygiŽne

6. Beperk het risico op letsels als gevolg van vallen.

Via specifieke procedures proberen onze verpleegkundigen, artsen en andere medewerkers deze doelstellingen maximaal na te leven.

Bovendien worden verschillende belangrijke aspecten in verband met patiŽntveiligheid (zoals onder meer identificatie, medicatie en handhygiŽne) ook regelmatig door de cel kwaliteit gemeten en opgevolgd zodat - als het nodig is Ė snel de gepaste maatregelen getroffen kunnen worden.

Maar ook u speelt een belangrijke rol in het bewaken van uw veiligheid als patiŽnt. Hieronder hebben we een aantal tips samengevat die uw verblijf in dit ziekenhuis nog veiliger zullen maken.

 • Identificatie
  Wanneer u wordt opgenomen in het ziekenhuis of op de spoedafdeling wordt verzorgd, krijgt u een identificatiebandje om de pols met daarop uw naam en geboortedatum. Kijk deze gegevens onmiddellijk na. Wanneer er iets niet klopt, meld dit dadelijk aan de verpleegkundige of aan de balie. Tijdens uw verblijf zullen onze medewerkers u regelmatig naar uw naam en geboortedatum vragen. Dit kan soms storend zijn, maar hierdoor worden misverstanden in verband met identificatie tot een minimum herleid.
 • Medicatie
  Neem bij uw opname een lijst mee van de medicatie die u thuis allemaal gebruikt, zowel voorgeschreven medicatie als medicatie of supplementen die u op eigen initiatief neemt. Overloop eventueel met uw huisarts dit lijstje, zodat u zeker bent dat de lijst volledig is. Licht de hulpverlener zeker in over geneesmiddelen die u niet verdraagt, allergieŽn en andere gezondheidsproblemen die u hebt. Controleer of de geneesmiddelen die u krijgt wel voor u bedoeld zijn. Laat van u horen als u denkt dat er iets niet juist is met uw medicatie.
 • Stel vragen
  Vraag steeds uitleg aan de arts of aan de verpleegkundige, zeker als er iets onduidelijk is of als u zich ergens zorgen over maakt. Informeer u steeds over de behandeling. Schrijf eventueel een aantal zaken op papier, dan kunt u nadien nog extra uitleg vragen mochten er nog zaken onduidelijk zijn. U kunt als patiŽnt op deze manier een actieve rol spelen in uw ziekenhuisopname en uw genezing. Ook bij uw ontslag vraagt u best voldoende uitleg: hoe ziet de verdere behandeling er uit, welke medicatie moet u nemen, waar moet u nog aan denken Ö
 • Voorzorgen voor een veilige operatie
  Als u geopereerd moet worden, bespreek dan op voorhand met de arts het verloop van de ingreep. Laat de arts met een pijl aanduiden waar u geopereerd zal worden. Blijf nuchter wanneer u dat wordt gevraagd.
 • Zorg voor een goede persoonlijke hygiŽne
  Een goede hygiŽne is erg belangrijk om de verspreiding van bacteriŽn tegen te gaan en infecties te voorkomen. Was en ontsmet geregeld uw handen met water en zeep of met alcoholgel. De verpleegkundigen en artsen doen dit ook en dragen indien nodig handschoenen wanneer u wordt verzorgd.
 • Valpreventie
  Onveilig schoeisel (bv. pantoffels) is vaak de oorzaak van valongelukken, thuis of in het ziekenhuis. Kies daarom voor schoeisel met een gesloten hiel en een stevige zool. Om dergelijke ongevallen te voorkomen, gaan we bij een opname preventief samen met u bekijken of u een verhoogd risico loopt om te vallen.