06 november 2019

Sint-Trudo Ziekenhuis drijft de strijd op tegen ondervoeding

Op 7 november is het wereldwijd Nutrition Day. Ook in Sint-Trudo Ziekenhuis wordt die dag extra aandacht besteed aan de problematiek van ondervoeding.

Tot 40% van de gehospitaliseerde patiënten wereldwijd kampt met ondervoeding. Het is bewezen dat een slechte voedingstoestand zware gevolgen heeft voor de patiënt. Ondervoeding zorgt voor minder gunstige vooruitzichten voor de patiënt, voor een langere ziekenhuisopname en vaak dus ook voor een trager herstel. Ook kan het bijkomende complicaties in de hand werken. Daarnaast leidt dit alles uiteraard tot een hoger prijskaartje voor de gezondheidszorg.

Sint-Trudo Ziekenhuis beschikt over een deskundig team van diëtisten die zich dagelijks inzetten om de voedingstoestand van de patiënten te screenen en te optimaliseren. Op Nutrition Day wordt dit nog eens extra in de kijker gezet. Die dag worden de geriatrische en oncologische afdelingen extra onder de loep genomen. Dit gebeurt door middel van een bijkomend onderzoek georganiseerd door de overheid. Om dit alles in goede banen te leiden, worden de diëtisten bijgestaan door een multidisciplinair voedingsteam.

Evelyne Putseys, diëtiste in Sint-Trudo Ziekenhuis en dit jaar trekker van Nutrition Day, besluit: "De strijd tegen ondervoeding blijft een grote uitdaging. Dagelijks zetten we ons hiervoor in. Op Nutrition Day echter mag het nog wat meer zijn. Daarom zullen de patiënten donderdag van een culinair extraatje kunnen genieten".